پربحث ها
اخبار اقتصادی
چاپ00016:57 - 1399/11/25

دلیل فاصله گرفتن قیمت مرغ از نرخ ستاد تنظیم بازار چیست؟ / آیا شب عید، شوک قیمت مرغ خواهیم داشت؟

حدود چهار ماه از زمانی که کارگروه ستاد تنظیم بازار قیمت مصوب ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومانی را برای قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم را ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان تصویب کرد، می گذرد. در این مدت بارها نرخ مرغ در سطح بازار با افزایش همراه شد، به گونه ای که نرخ مرغ گرم تا ۴۰ هزار تومان هم رسید.

حدود چهار ماه از زمانی که کارگروه ستاد تنظیم بازار قیمت مصوب ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومانی را برای قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم را ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان تصویب کرد، می گذرد. در این مدت بارها نرخ مرغ در سطح بازار با افزایش همراه شد، به گونه ای که نرخ مرغ گرم تا ۴۰ هزار تومان هم رسید. 

اما با ورود نهادهای نظارتی و طرح های ویژه در جهتد افزایش عرضه، نرخ مرغ از قله 40 هزار تومانی عقب نشینی کرد و حتی به نرخ مصوب هم رسید، اما این روزها دوباره شاهد خروج قیمت مرغ گرم از محدوده مصوب شده ستاد تنظیم بازار هستیم.

در این باره، نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی کشور به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: با افزایش نرخ جهانی نهادها، بهای تمام شده مرغ برای تولیدکننده افزایش داشته اما همچنان نرخ مصوب بر اساس نرخ های چندماه قبل می باشد که این چند نرخی شدن، باعث سرگردانی مردم و تولیدکننده شده است.

حبیب اسدالله نژاد افزود: نرخ تمام شده هر کیلوگرم مرغ زنده در حال حاضر بین 17000 تا 17500 تومان است که قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم بر این اساس برای مصرف کننده  24000 تا 25000 تومان برآورد می شود.

وی با اشاره به اینکه بعد از تعیین نرخ 20400 تومانی توسط ستاد تنظیم بازار، شاهد افزایش قیمت مولفه های تولید بودیم، یعنی نرخ ذرت را از 1500 به 1700 تومان افزایش داد و همچنین سویا از 2700 تومان به 3250 تومان رساند که این افزایش نرخ در کنار گران شدن جوجه از نرخ 2800 تومان به 4200 تومان، باعث رشد قیمت تمام شده مرغ برای تولیدکننده شده است.

از سوی دیگر، در سایر بخش ها همچون ریزمغذی ها، دارو و واکسن  نیز افزایش قیمت را داشته ایم.

بنابراین با در نظر گرفتن نرخ های بالا، قیمت تمام شده هر کیلوگرم مرغ زنده، بین 17000 تا 17500 تومان برآورد می شود که نرخ مرغ گرم بر این اساس در محدوده 24 تا 25 هزار تومان تعیین می شود. البته در بعضی از مرکز، با نرخ های بالاتر نیز مرغ گرم  به فروش می رسد که می توان گفت نرخ منطقی بر اساس مولفه های تمام شده تولید نیست و به نوعی سودجویی است که ممکن است توسط واسطه ها و دلالان و یا صنوف تخلف صورت می گیرد که قابلیت پیگیری دارد.

وی با اشاره به درخواست های متعدد مرغداران از ستاد تنظیم بازار برای بازنگری در نرخ مصوب مرغ اذعان داشت: متاسفانه درخواست ما در جلسات مطرح نمی شود، که این نوع سیاست گذاری های غلط باعث می شود که تولیدکننده دچار بی رغبتی در تولید و مشکلاتی از این دست می شود.

اگر نرخ منطقی و واقعی و بر اساس مولفه های تمام شده تولید را اعلام بکنند، (همانند مقطعی که نرخ 20400 تومان را برای کل کشور اعلام کردند)، شرایط به نفع مصرف کننده و تولیدکننده خواهد شد. وی با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی، هیچ کمبودی از تولید و عرضه مرغ در سطح بازار نداریم اظهار داشت: الان به هر فروشگاهی که مراجعه کنید، مرغ موجود است؛ منتهی مرغ به صورت دو نرخی در حال عرضه است که این چند نرخی بودن، هم مردم و هم تولیدکننده را اذیت و دچار مشکل می کند.

اگر دولت به تعهداتش در زمینه تامین نهادها، عمل کند، قیمت مرغ دست مصرف کننده، باید در محدوده 24 تا 25 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم باشد. به عبارت دیگر با حمایت و برنامه ریزی دولت در خصوص تامین نهاده داملی با قیمت مصوب، نباید شوک قیمت مرغ را در پایان سال و شب عید شاهد باشیم. دولت در حال حاضر 90 درصد نهاده ها را با قیمت مصوب تامین می کند و مشکلی وجود ندارد. 

وی افزود: در حال حاضر افزایش قیمت مرغ به دو دلیل است؛ نخست ناشی از افزایش قیمت مولفه های تولید هست که ستاد تنظیم بازار در قیمت مصوبش اعمال نکرده است و دومین دلیل هم موضوع سودجویی در بازار است که نیازمند نظارت است.

اسدالله نژاد تاکید کرد افزایش قیمت نهاده ها به دلیل افزایش قیمت جهانی است و در نتیجه بهای تمام شده تولید مرغ نیز افزایش یافته است و تقاضا داریم ستاد تنظیم بازار، با درخواست تولیدکنندگان برای تغییر نرخ مصوب موافقت کند تا در نهایت بازار از فضای چند نرخی مرغ رها شود و به ثبات نسبی برسد.

 

منبع: تابناک
لینک کوتاه :
برای ذخیره در کلیپ برد، در باکس بالا کلیک کنید
اشتراک گذاری در :
نظر خود را ثبت کنید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
لینکستان
طرح افق بانک رفاه کارگران
تریبون کارگر آنلاین